Hør dyrene, ved at klikke på dem
Her på gården bor der en hel masse dyr og der er naturligvis plads til dem alle sammen. Du kan allerede nu stifte bekendtskab med dem og læse lidt om dem her.

Hør dyrene ved at klikke på dem.

Du kan teste dine forældre og se om de kan gætte hvilke dyr de kan høre.

Geder

ged

Her på gården bor der to geder. Faren hedder Mads og moren hedder Mette. De er blevet forældre for nyligt til to små gedekid. Farged og morged bruger dagen på at tygge græs og kigge på besøgende. Gedekidene bruger naturligvis dagen på at lege. De leger skjul og fangeleg. Ellers driller de deres forældre.

Grise

gris

Gris har boet i Danmark i godt og vel 12,000 år. Det er lang tid de har boet her. På et år kan en grisemor når at få omkring 28 unger som kaldes grislinger. Så kommer det ikke som nogen overraskelse at grisene har omkring 1 million fætre og kusiner i Danmark.

Får

faar

Får er langt vigtigere end du tror. Udover at smage fantastisk så holder får dig faktisk også varm. Bondemanden bruger pelsen på fåret til at lave uld som så kan bruges til at lave alt fra huer og halstørklæder til sokker og vanter. Fåret sørger med andre ord for at du ikke bliver forkølet om vinteren.

Heste

hest

En normal hest bliver mellem 25-30 år. Heste er af ukendte grunde pigers favorit-dyr. Heste kommer i mange varianter. På gårde bliver heste normalt brugt som trækdyr hvis man har noget tungt som skal trækkes. Det kan eventuelt være en hestevogn hvor heste alligevel er beregnet til at trække den.

Kaniner

kanin

På gården her har vi omkring et dusin kaniner. De er glade for at hoppe rundt og de elsker gulerødder. Man holder primært kaniner for kødet og pelsens skyld, men ikke her. Vi holder kaniner fordi de er uimodståeligt søde. Hvis du vil fange en tandløs kanin, skal du sætte dig bag en busk og sige som en revet gulerod.

Gæs

gaas

Gæs har ikke boet i Danmark i lige så lang tid som andre bondegårdsdyr, men de har stadig boet her i omkring 1000 år. I gamle dage ( og nogle steder idag) brugte man gæs som alarmer, så hvis du ikke vil have nogen skal spise dine småkager – Så placér et hegn af gæs omkring dem. Så er der ingen der spiser dem. Baby gæs hedder forresten gæslinger.

Kalkuner

kalkun

De går altid rundt og klukker. Kalkuner har et meget karakteristisk kluk, Gobble! Gobble!. Som så mange andre fjerkræ, er kalkun-hannen større og mere markant udseende end kalkun-hunnen. De ser også meget karakteristiske ud med deres røde snabel og hagelapper. Når kalkunfar bliver rigtig knotten, så blusser farven op og bliver kraftig rød. Det gør kalkunen for at skræmme fjender eller andre kalkun-hanner der kigger på hans dame.

Ænder

and

Ænder har altid været i Danmark, men de har ikke altid været så populære. Ænder spiser nemlig store mængder korn – Det gør mennesker også. Ænder er derfor aldrig blevet holdt helt så meget som man kunne fordi korn i gamle dage var alt for dyrt til at give til ænderne. Ænderne har dog fået et stort comeback, takket være deres lækre kød. Om det så er positivt for selve anden kan jo diskuteres.

Høns

hane-test

Høns er et meget traditionelt bondegårdsdyr. Hønsene selv mener at de har været i Danmark i omkring 2000 år. De går tit og snakker om hvordan deres fætre og kusiner har det i Asien. Høns stammer nemlig fra Asien. Mange af dem kom til Europa med handelsmænd. En flok består typisk af 25-30 stykker da høns ikke kan huske flere. Hanen er som regel bossen i gruppen. Han bestemmer hvilke høns der skal vaske op.

Køer

ko

Køerne er nogle køer vi har her på gården. Vi malker dem selv og passer dem og sørger for at de siger “Muh” ordentligt.

Det er koen der står for en stor del af din morgenmad. Din mælk om morgenen og smøren på dit rundstykke er lavet af koen.

 

Vil du læse dyrenes hilsen til børnene, kan du læse den under dyrenes hilsner